BD+C 251 AGENDA

Opening/Logistics 8:30 – 8:45 AM (15 mins.)

Speaker & Audience Introductions

Discussion Question

Course Objectives

Agenda + CE Units

Green Building Design and Construction Process 8:45 – 9:45 AM (60 mins.)

Review the phases of the design and construction process as they relate to LEED

Conventional vs. Integrative design approach

Roles and responsibilities

Things to do at Concept Design

Things to do at Schematic Design

Things to do at Detailed Design

Things to do at Construction Documents

Things to do at Construction

Things to do at Certification and Occupancy

LEED BD+C v4 Overview 9:45 - 10:00 AM (15 mins.)

Adaptations within BD+C

Key changes/improvements in v4

ID+C connection

IP credit, ID + RP credits

Exemplary Performance

MPRs

Location and Transportation 10:00 – 10:45 AM (45 mins.)

Intro/overview

Think About It-Location!

LT credits

Synergies

Sustainable Sites 10:45 – 11:30 AM (45 mins.)

Intro/overview

Think About It- Starting Early

SS credits

Synergies

Break 11:30-11:45 AM (15 mins.)

Activity 1 11:45 – 12:15 PM (30 mins.)

Water Efficiency 12:15 – 12:45 PM (30 mins.)

Intro/overview

Think About It- Thinking Holistically

WE credits

Synergies

Energy and Atmosphere 12:45 AM – 1:30 PM (45 mins.)

Intro/overview

Think About It- Thinking Holistically

EA credits

Synergies

Lunch 1:30 – 2:30 PM (60 mins.)

Activity 2 2:30 – 3:00 PM (30 mins.)

Materials and Resources 3:00 – 4:00 PM (60 mins.)

Intro/overview

Think About It- First reuse, then assess

MR credits

Synergies

Break 4:00 – 4:15 PM (15 mins.)

Indoor Environmental Quality 4:15 – 5:00 PM (45 mins.)

Intro/overview

Think About It- Occupant comfort and experience

EQ credits

Synergies

Activity 3 5:00 – 5:30 PM (30 mins.)

Wrap Up and Resources 5:30 – 6:00 PM (30 mins.)

Summary

Discussion question

Resources

Final Q&A

O+M 251 AGENDA

Opening/Logistics 8:30 – 9:10 AM (40 mins.)

LEED v4 O+M Overview 9:10 – 9:35 AM (25 mins.)

Location and Transportation 9:35 – 10:00 AM (25 mins.)

Sustainable Sites 10:00 – 10:30 AM (30 mins.)

Activity 1 10:30 – 11:00 AM (30 mins.)

Break 11:00–11:15 AM (15 mins.)

Water Efficiency 11:15 – 11:45 AM (30 mins.)

Activity 2 11:45 – 12:15 PM (30 mins.)

Energy and Atmosphere 12:15 – 1:00 PM (45 mins.)

Lunch 1:00-2:00 PM (60 mins.)

Materials and Resources 2:00 – 3:00 PM (60 mins.)

Activity 3 3:00 - 3:30 PM (30 mins.)

Break 3:30 – 3:45 PM (15 mins.)

Indoor Environmental Quality 3:45 – 4:45 PM (60 mins.)

Wrap Up and Resources 4:45 - 5:30 (45 mins.) – Allows for catching up if running over on other areas